Pochodzenie angielskich słów żywności

> ZACZNIJ SWOJĄ PRZYGODĘ Z ANGIELSKIM JUŻ DZIŚ!>

Istnieją pewne rodzaje żywności, które codziennie spożywamy lub oglądamy na półkach sklepowych i jesteśmy szczególnie zaznajomieni z nazwami które im nadano. Ale jak dużo wiemy o pochodzeniu tych nazw? Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd pochodzą takie słowa jak hamburger, alcohol czy ketchup? Za każdą nazwą stoi jakaś opowieść i ciekawa historia podróży produktu na talerze Anglików lub Amerykanów. Specjalnie dla Was zgromadziliśmy listę 7 produktów oraz potraw i prześledziliśmy ich ciekawe pochodzenie.

  1. Sandwich

Słowo sandwich pochodzi z 1762 roku i jest związane z arystokratą o imieniu John Montagu, czwartym hrabią Sandwich. Wiemy już, skąd pochodzi nazwa dania, ale w jaki sposób John Montagu stał się referencją dla tego rodzaju żywności? Hrabia Sandwich miał jedną wadę i był nią hazard. Był takim pasjonatem swojej ulubionej rozrywki, że odmawiał wstrzymywania gry na czas spożywania posiłków i preferował jedzenie przy stole podczas długich godzin gry. Najwygodniejszą opcją  był w związku z tym kawałek mięsa włożony między dwie kromki chleba i  w ten oto sposób narodził się sandwich.

 

  1. Alcohol

Alkohol był obecny w życiu ludzi od tysięcy lat, ale sam termin jest stosunkowo nowy. Początkowo słowo “alkohol” nie miało związku z odurzającym napojem. Termin wywodzi się od arabskiego słowa kahala, które pierwotnie można było przetłumaczyć jako “malować”. Słowo kahala w końcu zostało skojarzone z innym arabskim słowem al-kuhul (ang. the kohl), czyli czarny proszek używany od czasów starożytnych do przyciemniania powiek. Jak natomiast przeszliśmy od kosmetyku do trunku? Z biegiem czasu znaczenie terminu poszerzyło się i oznaczało już każdy sproszkowany metal, a następnie również destylowane esencje płynów. W XVII wieku słowo “alkohol” zyskało aktualne znaczenie: bezbarwna, lotna, łatwopalna ciecz, która jest składnikiem odurzającym, zawartym w winie, piwie i innych napojach.

 

  1. Hamburger

Pod koniec XVIII wieku, jednym z największych portów w Europie i głównym portem dla marynarzy podróżujących do Ameryki Północnej, był ten zlokalizowany w Hamburgu. Imigranci przybywający do Stanów Zjednoczonych z krajów niemieckojęzycznych, zabierali ze sobą ulubione potrawy, a jedną z nich był Hamburg steak. W latach pięćdziesiątych XIX wieku, słynna wołowina z Hamburga była solona, ​​czasami lekko wędzona, a zatem idealnie sprawdzała się na długich dystansach, które przebywali podróżnicy. Ponieważ mięso było stosunkowo twarde, aby ułatwić spożywanie, krojono je na drobne kawałki, mieszano z posiekaną cebulą i umieszczano między dwoma kawałkami chleba. Tym samym hamburger stał się standardowym posiłkiem spożywanym wśród ubogich klas.

 

  1. Hot Dog

Zgodnie z jedną z najbardziej popularnych tez, termin powstał w Nowym Jorku, w chłodny kwietniowy dzień 1901 roku. Niemieccy imigranci pracujący pod Polo Grounds utrzymywali się ze sprzedaży różnych wariantów kiełbasek, z których niektóre były cienkie i podłużne, zupełnie jak rasa psów – jamników (niem. dachshunds). Aby zachęcić potencjalnych klientów do zakupu kiełbasek z przenośnych zbiorników gorącej wody, sprzedawcy wykrzykiwali: They’re red hot! Get your dachshund sausages while they’re red hot! Karykaturzysta Thomas Aloysius “Tad” Dorgan, dziennikarz z czasopisma New York Journal, obserwował całą scenę i naszkicował zabawną karykaturę, przedstawiającą szczekające kiełbaski umieszczone w podłużnych bułkach. Nie wiedząc jak zapisać słowo dachshund, sarkastycznie podpisał obrazek jako „hot dog”. Szkic stał się sensacją, a termin hot dog utarł się jako określenie dania i wszedł do ogólnego języka.

 

  1. Ketchup

Ten popularny sos pomidorowy jest stosowany w kuchni amerykańskiej od ponad stu lat, a niedawno przeprowadzone badania wykazują, że butelkę ketchupu znajdziemy w aż 97% wszystkich kuchni w Stanach Zjednoczonych. Tym samym może zdziwić fakt, iż ketchup nie wywodzi się z amerykańskiej szkoły kulinarnej, a co więcej – pomidory wprowadzono do tej słynnej mieszanki stosunkowo późno. Poprzednik ketchupu był znany jako ke-tchup, kôechiap lub kê-tsiap w chińskim dialekcie hokkien i był stosowany jako nazwa pochodzącego z prowincji Fujian w Chinach sosu z ryby marynowanej w słonej wodzie. Z biegiem czasu, chińscy handlarze sprowadzili ten popularny sos do Malezji i Indonezji, gdzie był on znany pod nazwami kechap i ketjap. Kechap odbył podróż na zachód wraz z powracającymi do Europy żeglarzami z Holandii i Wielkiej Brytanii. Sos był atrakcyjny dla podróżników z wielu powodów, ale jednym z kluczowych był fakt, iż kechap mógł być przechowywany na statkach przez okres nawet kilku miesięcy. Historia ketchupu jest więc na wiele sposobów historią globalizacji i handlu międzynarodowego.

 

  1. Coconut

W języku angielskim, termin „kokos” składa się z dwóch części – coco oraz nut (chociaż teoretycznie kokos nie jest orzechem). Określenie stało się częścią języka angielskiego w XVI wieku, gdy hiszpańscy i portugalscy odkrywcy użyli określenia coco, które oznacza „uśmiechnięta twarz, uśmiech, grymas”. Nazwa coconut pochodzi najprawdopodobniej od portugalskich marynarzy Vasco da Gamy, którzy jako pierwsi przywieźli kokosy do Europy ze swojej podróży do Indii. Ze względu na trzy otwory znajdujące się na powierzchni kokosa, skorupa przypomniała im ducha lub czarownicę, w portugalskim folklorze zwaną coco (również côca). Słowo “kokos” było także używane jako slangowe określenie głowy w XIX wieku.

 

  1. Barbecue

Aby poznać historię słowa barbecue, musimy cofnąć się do XVII wieku, na karaibską wyspę Hispaniola. Rdzenna ludność w tamtych rejonach, Arawakowie, stosowali metodę suszenia mięsa, umieszczonego na drewnianej ramie ustawionej nad ogniem. W języku Taino, nazywali tę metodę barbacòa, którą zapożyczyli od nich hiszpańscy odkrywcy. Stosunkowo szybko słowo zaczęło być używane do opisu procesu grillowania mięsa, a nie jego suszenia, tak jak miało to miejsce w oryginalnej formie. Gotowanie na świeżym powietrzu, stało się wydarzeniem społecznym, choć proces grillowania w tamtych czasach różnił się od nowoczesnego rytuału, a zwierzęta były często gotowane w całości, we wgłębieniach z gorącym węglem. Współczesne znaczenie barbecue, jako sposobu przyrządzania mięsa na ruszcie nad otwartym ogniem, narodziło się w latach trzydziestych XX wieku.

 

.^

x

Wypełnij formularz
Skontaktujemy się z tobą