
Angielska kuchnia nie jest uważana za smaczną. Brytyjskie dania mają opinię mdłych i pozbawionych smaku. Warto jednak zapoznać się z typowymi angielskimi potrawami i przekonać się, że zła renoma angielskiej kuchni to nic więcej jak tylko kolejny stereotyp. Poznaj typowe dania kuchni brytyjskiej oraz angielskie słówka i wyrażenia związane z gotowaniem i przyrządzaniem potraw.
Fish and chips mówiąc najprościej, jest to ryba z frytkami, którą przeważnie serwuje się na wynos. Jest to jeden z pierwszych fast foodów. Fish and chips narodził się w dziewiętnastym wieku i był popularny wśród robotników. Danie to podawano przeważnie zawinięte w gazetę. Do dziś papier, w którym podaje się fish and chips, często ma nadruk starej gazety.
Full English breakfast lub fryup to tradycyjny ciepły posiłek, składający się z kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu. Przeważnie w skład fryup wchodzą jajka, plastry boczku, fasolka w sosie, krojona kiełbasa i pomidory. Danie to narodziło się w dawnej Anglii wśród ubogich rolników. Jedli oni tego typu kaloryczne, tłuste śniadania, ponieważ nierzadko był to ich jedyny posiłek w ciągu dnia.
Pudding to potrawa najczęściej kojarzona z kuchnią angielską. Konsystencją może przypominać budyń, ale jest dużo gęstszy. Przyrządza się go na bazie mąki, mleka, jaj i kaszy manny oraz rozmaitych przypraw. Można go serwować z dodatkiem mięsa jako danie główne lub na słodko jako deser. Jego odmianą jest podawany na święta Bożego Narodzenia Christmas Pudding z dodatkiem bakalii i brandy.
Sunday roast to brytyjskie danie tradycyjnie serwuje się w niedzielę. W klasycznej formie składa się z aromatycznej pieczeni mięsnej w sosie z ziemniakami oraz dodatkami. Najpopularniejszym dodatkiem jest Yorkshire pudding, czyli pudding pieczony, przypominający wyglądem okrągłe ciastka. Sunday roast serwuje się często z warzywami takimi jak rzepa, brukiew, kapusta lub pasternak.
Apple pie historia tego tradycyjnego przysmaku sięga czternastego wieku. To jabłkowe ciasto podaje się na deser na ciepło lub na zimno, czasami z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Do przygotowania ciasta stosuje się kwaśne jabłka, w zależności od przepisu świeże lub smażone. Apple pie zawędrowało też do Stanów Zjednoczonych, gdzie szybko stało się symbolem amerykańskiej domowej kuchni.
kitchen kuchnia (pomieszczenie)
pinch szczypta
cuisine kuchnia (jako zwyczaje kulinarne)
grate ruszt
to mash tłuc, gnieść
to mix mieszać
to melt topić się (na przykład w odniesieniu do masła)
to simmer dusić potrawę
to peel obierać
to squeeze wyciskać (np. cytrynę)
to serve podawać do stołu
to slice kroić na plasterki
to stir mieszać
to crush miażdżyć (np. ząbki czosnku)
to pour wlać
to sprinkle posypać
to carve kroić (np. pieczeń)
to spread rozsmarowywać
to drain/strain odcedzać
Dziś bierzemy pod lupę słowa i wyrażenia używane na co dzień przez native speakerów. Jeśli...
CZYTAJ DALEJ