Kuchnia angielska: charakterystyka, ciekawostki i słownictwo

> ZACZNIJ SWOJĄ PRZYGODĘ Z ANGIELSKIM JUŻ DZIŚ!>

Angielska kuchnia nie jest uważana za smaczną. Brytyjskie dania mają opinię mdłych i pozbawionych smaku. Warto jednak zapoznać się z typowymi angielskimi potrawami i przekonać się, że zła renoma angielskiej kuchni to nic więcej jak tylko kolejny stereotyp. Poznaj typowe dania kuchni brytyjskiej oraz angielskie słówka i wyrażenia związane z gotowaniem i przyrządzaniem potraw.

 

 

Typowe dania kuchni brytyjskiej

 

kuchnia angielska

 

Fish and chips – mówiąc najprościej, jest to ryba z frytkami, którą przeważnie serwuje się na wynos. Jest to jeden z pierwszych fast foodów. Fish and chips narodził się w dziewiętnastym wieku i był popularny wśród robotników. Danie to podawano przeważnie zawinięte w gazetę. Do dziś papier, w którym podaje się fish and chips, często ma nadruk starej gazety.

 

kuchnia angielska

 

Full English breakfast lub fry–up– to tradycyjny ciepły posiłek, składający się z kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu. Przeważnie w skład fry–up wchodzą jajka, plastry boczku, fasolka w sosie, krojona kiełbasa i pomidory. Danie to narodziło się w dawnej Anglii wśród ubogich rolników. Jedli oni tego typu kaloryczne, tłuste śniadania, ponieważ nierzadko był to ich jedyny posiłek w ciągu dnia.

 

kuchnia angielska

 

Pudding – to potrawa najczęściej kojarzona z kuchnią angielską. Konsystencją może przypominać budyń, ale jest dużo gęstszy. Przyrządza się go na bazie mąki, mleka, jaj i kaszy manny oraz rozmaitych przypraw. Można go serwować z dodatkiem mięsa jako danie główne lub na słodko jako deser. Jego odmianą jest podawany na święta Bożego Narodzenia Christmas Pudding z dodatkiem bakalii i brandy.

 

kuchnia angielska

 

Sunday roast – to brytyjskie danie tradycyjnie serwuje się w niedzielę. W klasycznej formie składa się z aromatycznej pieczeni mięsnej w sosie z ziemniakami oraz dodatkami. Najpopularniejszym dodatkiem jest Yorkshire pudding, czyli pudding pieczony, przypominający wyglądem okrągłe ciastka. Sunday roast serwuje się często z warzywami takimi jak rzepa, brukiew, kapusta lub pasternak.

 

kuchnia angielska

 

Apple pie – historia tego tradycyjnego przysmaku sięga czternastego wieku. To jabłkowe ciasto podaje się na deser na ciepło lub na zimno, czasami z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Do przygotowania ciasta stosuje się kwaśne jabłka, w zależności od przepisu świeże lub smażone. Apple pie zawędrowało też do Stanów Zjednoczonych, gdzie szybko stało się symbolem amerykańskiej domowej kuchni.

 

 

Kuchnia po angielsku, czyli słownictwo

 

kitchen – kuchnia (pomieszczenie)

 

pinch – szczypta

 

cuisine – kuchnia (jako zwyczaje kulinarne)

 

grate – ruszt

 

to mash – tłuc, gnieść

 

to mix – mieszać

 

to melt – topić się (na przykład w odniesieniu do masła)

 

to simmer – dusić potrawę

 

to peel – obierać

 

to squeeze – wyciskać (np. cytrynę)

 

to serve – podawać do stołu

 

to slice – kroić na plasterki

 

to stir – mieszać

 

to crush – miażdżyć (np. ząbki czosnku)

 

to pour – wlać

 

to sprinkle – posypać

 

to carve – kroić (np. pieczeń)

 

to spread – rozsmarowywać

 

to drain/strain – odcedzać

.^

x

Wypełnij formularz
Skontaktujemy się z tobą